מתכון להכנת לחם מחמצת בסיסי, כולל הנחיות להכנת מחמצת אמיתית בבית בקלות:
להכנת מחמצת:
ניתן להכין מחמצת מסוגים שונים של קמח: לבן, מלא, כוסמין ושיפון.
חוץ מקמח תצטרכו גם מים והרבה סבלנות.
אופן ההכנה:
- בקופסת פלסטיק, או זכוכית עם מכסה, ערבבו כוס אחת של קמח עם 3/4 כוס מים וסוגרים את המכסה כמעט עד הסוף. בקיץ מכניסים את הקופסה למקרר, אבל בעונות לא חמות, משאירים על השיש בטמפרטורת החדר.
- למחרת מוסיפים עוד כוס קמח ועוד ¾ כוס מים ומערבבים היטב.
- חוזרים על הפעולה עוד פעמיים וממתינים שהתערובת תתחיל לתסוס בבועות קטנות ולהדיף ריח חמצמץ.
- כשמגיע היום החמישי אתם יכולים להתחיל להשתמש במחמצת לאפיית לחם. אם אתם לא משתמשים בה בינתיים, סגרו את הקופסה לגמרי ושמרו במקרר. פעם בשבוע הוסיפו כוס קמח ועוד ¾ כוס מים.
חומרים להכנת לחם מחמצת:
5 ושליש כוסות קמח לחם
כוס ועוד 3 כפות קמח מלא מכל סוג
¾ כוס קמח שיפון
2.5 כוסות מים
250 גר' מחמצת
כף וחצי דבש, או סילאן
כף מלח
אופן ההכנה
- בקערה גדולה מערבבים את הקמחים היטב "על יבש"
- בקערת המיקסר מערבבים יחד את המים, המחמצת והדבש
- מוסיפים את הקמחים לתערובת המים ולשים במיקסר על מהירות נמוכה במשך 5 דקות
- עוצרים את המיקסר, מוסיפים מלח ומפעילים שוב במהירות בינונית לשתי דקות נוספות
- מוציאים את הבצק למשטח מקומח קלות ולשים ידנית לזמן קצר
- יוצרים מהבצק כדור ומניחים בקערה מכוסה לתפיחה של 30 דקות
- לאחר חצי שעה מוציאים את הבצק שוב אל משטח מקומח קלות ומשטחים אותו בעדינות עם היד
- מקפלים את הבצק 3 קיפולים, יוצרים כדור ומחזירים לקערה לחצי שעה נוספת
- חוזרים על השלב הזה 3 פעמים
- לבסוף משאירים את הבצק על משטח מקומח, מכוסה היטב עם ניילון גדול לתפיחה של שעה, או עד הכפלת הנפח.
- מקפלים שוב (פעם אחרונה), מחזירים לקערה ומכסים היטב עם ניילון.
- מכניסים הבצק למקרר למנוחה של 12 שעות
- מוציאים מהמקרר ומפעילים תנור על 230 מעלות
- מחלקים ל 3 , או 4 חלקים שווים ומעצבים כל חלק לצורת הכיכר הרצויה (אפשר עיגול ואפשר צורת כיכר מוארכת).
- אפשר לחרוץ בזהירות חריצים לקישוט הכיכר
- מעבירים בעדינות למגש אפייה מכוסה בנייר אפיה
- מניחים קערת מים חמים בתחתית התנור ואופים במשך 15 דקות
- מנמיכים טמפרטורה ל 200 מעלות ומוציאים את קערת המים
- אופים 15 דקות נוספות ואז מכבים ופותחים את דלת התנור מעט ל 5 דקות נוספות
- מוציאים את הכיכר מהתנור ומניחים על רשת לצינון של 45 דקות לפני שפורסים
את הלחם המוכן אפשר לאכול עם ממרחים מכל הסוגים, אפשר להכניס להקפאה לאחר הפריסה ומומלץ להביא כיכר אחת במתנה למי שאוהבים!