מתכון טבעוני לשבת

הארוחה הכי טובה בשבוע היא הארוחה של שבת בבוקר. אין כמו לקום ליום חופש אחרי שבוע קשה וארוך ולהתפנק עם אוכל משובח בשביל לשמח את הנפש. לטבעוניים שבנינו הכנו מדריך להכנת ארוחת בוקר מפנקת. חלה מתקתקה עם מגוון מטבלים וסלט ישראלי. 

 

חלה מתקתקה

הדבר הכי טעים מכל המאכלים של שבת זו החלה. אפילו יותר טובה מהחלה הרגילה הקלאסית שקונים במכולת היא החלה הביתית המתקתקה. זו שקולעים לצמה או כדורים או צורת המפתח המוכרת מהפרשות החלה. היא יכולה לשדרג כל ארוחת שישי או שבת.

 

רשימת המצרכים –

1.5 ק״ג קמח

¼ כוס סוכר

⅓ כוס שמן

1 קוביית שמרים

3 כוסות מים

 

שלבי ההכנה –

  • ערבבו בקערה את כל החומרים פרט למים והחלו ללוש.
  • שפכו באיטיות את המים תוך כדי לישה עד שתגיעו למרקם בצקי רך אך לא נוזלי. במידה והוא הופך נוזלי מידי ניתן להוסיף עוד קמח.
  • עטפו במגבת ותנו לו לנוח ולתפוח למשך שעתיים
  • אפו בתנור על 200 מעלות עד שהחלה משחימה ועטיפתה מתקשה.

 

מטבלים בצד

יש כל כך הרבה סוגים של מטבלים טבעוניים. בחרנו עבורכם מגוון שתוכלו לבחור ממנו לפי טעמכם. חלק מהמתכונים מהירים להכנה וחלק ארוכים יותר, אבל כולם פשוטים. לא תצטרכו הרבה מצרכים על מנת ליצור אותם וגם לא הרבה ידע בבישול. מטבלים קלים, פשוטים וטעימים בטירוף. רק נותר לכם לבחור.

 

טחינה

הטחינה היא האמא והאבא של הטבעונות. היא מהווה מקור נפלא לסידן וברזל. טעימה מאוד ויש לה מעריצים רבים. היא נפוצה במסעדות רבות וקלה להשגה.

 

רשימת המצרכים –

חצי כוס טחינה גולמית קנויה

מים (כמות משתנה בהתאם לטחינה, יוסבר בהמשך)

מלח

זעתר

חצי לימון סחוט

 

שלבי ההכנה –

  • שפכו לקערה חצי כוס טחינה גולמית. ניתן לשדרג לטחינה גולמית מלאה, העשירה יותר בערכים תזונתיים איכותיים.
  • הוסיפו מים לפי העין. זה משתנה בין סוגי הטחינה בהתאם לחברה המייצרת. הוסיפו את המים לאט תוך כדי עירבוב עד להגעה למרקם סמיך.
  • הוסיפו את המלח, הזעתר וחצי הלימון הסחוט וערבבו שוב.

 

מטבוחה אסלית של סבתא אליס

מטבוחה היא בעצם ריבת עגבניות. היא ידוע כמטבל מהמטבח המרוקאי אך בשל טעמה הנהדר פרצה לקותינריה השראלית. היא מאוד פשוטה להכנה. הבעיתיות בה היא שלוקח הרבה זמן להכין אותה, אבל כולם מסכימים שזה לגמרי שווה את זה.

 

רשימת המצרכים –

4 שיני שום גדולות

5 עגבניות אדומות במיוחד (כמעט רקובות)

1 גמבה

פלפל חריף (למי שרוצה)

 

שלבי ההכנה –

  • קוצצים את שיני השום.
  • חותכים לקוביות קטנטנות את העגבניות והגמבה. אם רוצים מטבוחה חריפה אז קוצצים גם את הפלפל החריף.
  • מטגנים את הכל ביחד עד שהכל נצלה. מוסיפים את התבלינים – מלח, פפריקה מתוקה ופפריקה חריפה לנועזים. מערבבים הכל ביחד.
  • ממשיכים לבשל למשך שעה וחצי או שעתיים עד לקבלת מרקם ממרחי. אם לא הכל הותך ונשארו מעט חתיכות עגבנייה זה גם בסדר.

 

פטריות מטוגנות בבצל

חייב קצת משהו מטוגן וטעים. הפטריות המטוגנות נותנות ארומה מדהימה. ריח הבצל המטוגן המתקתק רק מוסיף. זה בדיוק הדבר שאתם רוצים על החלה שלכם.

 

רשימת המצרכים –

חבילת פטריות משומרות או סלסילת פטריות טריות

2 בצלים בגודל בינוני

 

שלבי ההכנה –

  • טגנו הכל ביחד
  • הוסיפו פלפל שחור ומלח וסיימתם! כל כך קל שזה הזוי

 

ממרח חצילים קלויים

לדעתינו זו הצורה הכי שווה וטעימה לצרוך חציל. כלומר יש כל כך הרבה צורות הגשה לחציל – קוביות, פרוסות, עם/ללא קליפה, מטוגן, מבושל וכו'. ניסינו א כל האפשרויות והגענו למסקנה ברורה שאכן הממרח הוא המנצח.

 

רשימת המצרכים –

חציל

שום

 

שלבי ההכנה –

קחו חציל דק וקטן יחסית ככל שהוא יותר קטן וצעיר כך הוא יותר עסיסי. טגנו אותו על רשת ברזל לכ- 10 דקות עד שכל הקליפה תתבשל ומעט תישרף. השריפה העדינה מעניקה ניחוח מעושן. חכו עד שיתקרר וחיתכו באמצע. רוקנו את כל תכולתו עם כף לתוך קערה. הוסיפו שום כתוש, מלח, פלפל שחור ושמן. סחטו מעל לימון טרי וערבבו עד שיתקבל ממרח אחיד.

 

סלט ירקות עשיר

קחו את סלט הירקות הרגיל שאתם מכירים ושדרגו אותו. אספנו עבורכם את כל המוצרים שתרצו לשים בסלט האולטימטיבי.

 

רשימת המצרכים –

2 עגבניות

1 מלפפון

4 עלי חסה

2 מלפפונים חמוצים במלח

1 צנונית קטנה

1 בצל קטן

חצי לימון

שמן זית

מלח

 

שלבי ההכנה –

כרגיל חיתכו את כל הירקות לחתיכות קטנות. סחטו מעל לימון בנדיבות, הוסיפו מלח ושמן זית וזה מוכן!

 

ריבה למתפנקים במתיקות

לסיום הארוחה או סתם לחובבי המתוק אפשר להתפנק עם ריבה. כל ריבה שתאהבו יכולה להתאים. הקלאסית ביותר היא ריבת תות. שימו לב כאשר אתם קונים ריבה רשום עליה את אחוז הפרי ממנו היא עשויה. ריבה עם אחוז פירותי גבוה נקראת קונפיטורה והיא האיכותית ביותר. מרקמה יחסית נוזלי וניתן ממש לראות בה חתיכות פרי מפוזרות. ריבה זו מכילה את רוב ערכים התזונתיים האיכותיים. לעומתה יש ריבה עם אחוז פרי נמוך. היא תכיל בעיקר סוכר. מרקמה יהיה דומה לשל ג'לי שקוף וללא חתיכות פרי. היא פחות מומלצת מבחינה בריאותית.

 

הצעת הגשה

כמיטב המסורת הישראלית הכינו את הארוחה ביום שישי בצהריים בניחותא.

למחרת בבוקר חממו קלות את החלות הקטנות בפלטה או בתנור תלוי במה שאתם מעדיפים להשתמש מטעמי דת. אל תפרסו את החלה, אלא ביצעו ממנה ישירות. זה נותן אפקט אותנטי ומסורתי. סדרו את כל הסלטים בצלוחיות קטנות מסביב לחלה כמו בארוחת בוקר ישראלית במסעדה. שבת שלום ובתיאבון!

 

סלט ירקות עשיר

באותו נושא
בישול עם שמנים אתריים
מדריך לבישול עם שמנים אתריים

שמנים אתריים שימשו במשך מאות שנים בשל תכונותיהם הטיפוליות, אך האם ידעתם שניתן להשתמש בהם גם בבישול? שמנים אתריים הם תמציות צמחים מרוכזות המשמשות להוספת

קרא עוד »